Kapu felújítás

Kapu felújítás

A felújítási munkák során vállaljuk a kapu teljes szerkezeti megerősítését. A menthetetlen fa részeket régi, évszázados alapanyagokból gyártjuk le. Elrepedt szétnyílt illesztéseket nagy gonddal megerősítjük. Pótoljuk a hiányzó faragásokat, esztergált díszeket, hogy a kapu visszanyerje régi fényét. A munka során odafigyelünk arra, hogy a kapu könnyen használható legyen, minden igényt kielégítve.

A felújítás menete:

Felújítás során a régi festékréteget teljes egészében eltávolítjuk, a felület átcsiszolása megtisztítása után a kaput természetes összetevőkből anyaggal ápoljuk le, ami kiemeli a régi faanyag természetes szépségét, valamint tartós védelmet ad.A repedéseket, töréseket fapótlásokkal javítjuk ki, amiket mindig régi alapanyagokból gyártunk. A régi faanyag használata fontos, mert a felújítandó kapun nagyon meglátszódna egy friss fából készült pótlás. A nagyobb újragyártott elemeknél is érdemes odafigyelni erre, mert az új faanyag még nincs tökéletesen kiszáradva, víztartalmát hosszú évek alatt veszti csak el. E folyamat során a fa folyamatosan zsugorodik, csavarodik, vetemedik. Ennek következtében számos probléma merülhet fel, például az, hogy a hosszas munkával kialakított új illesztés, csapolás újra megnyílik.Nem kis jelentősége van a megfelelő ragasztóanyag kiválasztásának sem. Mivel ezek a kapuk hatványozottan ki vannak téve az időjárásnak, ezért különösen fontos az időjárás álló kültéri ragasztó használata.Felújítás során az eredeti állapot visszaállítása a célunk, a mai kor igényeinek megfelelően. Egy nagyobb kapunál gyakori probléma a nehézkes használat.

Kapu elhasználódásának legfőbb okai:

Sajnos a karbantartás hiánya, és a nemtörődömség gyakran az egész kapu pusztulásához vezet. Gyakori hiba a rossz felületkezelés, helytelenül megválasztott anyagok. Sokszor a kapukat csak átpacsmagolják rossz minőségű zománcfestékkel. Ez ahhoz vezet, hogy ezek az időjárásnak kitett faszerkezetek befüllednek, ledobják magokról a festéket. A festék nélkül maradt, régi kiszáradt faanyag pedig pillanatok alatt elkezd korhadni, ami aztán a kapu teljes tönkremeneteléhez vezet. Találkozhatunk még a használat során keletkezett sérülésekkel, és persze a meggondolatlan átalakításokkal is. A gyakori használattól a faszerkezet illesztései megnyílhatnak, eltörhetnek, zsanérok kikophatnak, vagy elmozdulhatnak. Ezek a problémák számos gondot okozhatnak, amiknek súlyossága a nehézkesebb használattól egészen a kapu használhatatlanságáig terjedhetnek

Egy kis történelem:
Egy szép, míves régi kapu nemcsak használati értékkel bír, felújított állapotban dísze is az épületnek. Sajnos városainkban, falvainkban számtalanszor lehet találkozni ezeknek az értékes szerkezeteknek a pusztulásával. Régi, 100 évesnél is öregebb kapukat meggondolatlanul cserélnek le, dobnak ki, pedig azok még menthetőek lennének.Kapukon nemcsak az építés korára következtethetünk a rajtuk található díszítésekből, szerkezetei, formai kialakításukból. Minden nagyobb tájegységnek megvolt a maga hagyományos stílusa, formája. Gondoljunk csak a székely kapukra, polgári, városi házak kapuira. Megvolt a maga „napsugaras” kapuja az alföldnek, sváb falvaknak, és még sorolhatnánk. Régebben a háziak vagyoni helyzetüket remekül tudták reprezentálni egy díszes, vagyonokat érő kapui elkészíttetésével. Ezzel is jelezhették környezetüknek gazdagságukat, valamint szépérzéküket.